Carnaval, you like it or not…
Veel mensen en kinderen vinden het te gek. Anderen vinden het dan weer niks.
Maar wat als je hooggevoelig bent?
Carnaval is een opeenstapeling van prikkels, prikkels en nog eens prikkels. Als volwassene, zelfs als hooggevoelige volwassene, kunnen we al ietwat anticiperen op welke prikkels we toelaten.
Voor kinderen is dit vaak moeilijker. Zij kunnen nog niet altijd aangeven wat ze wel of niet aankunnen. Het is onze taak om onze kinderen hier een beetje in te sturen.
Welke prikkels of moeilijkheden kunnen gevoelige kinderen ervaren tijdens carnaval?
-> Het verkleden:
Sommige -hooggevoelige- kinderen hebben er geen enkel probleem mee, andere vinden het niet leuk, terwijl er ook kinderen zijn die er gewoonweg een hekel aan hebben. Hooggevoelige kinderen zijn zeer gevoelige voor allerlei prikkels. Laten we dan even stilstaan bij het verkleden: Dat plastic masker stinkt verschrikkelijk, die schmink gaat schilferen op de huid en begint na een tijdje te jeuken (en ruikt ook gek). De verkleedkledij kriebelt, de etiketjes prikken, het pak is eigenlijk net iets te groot of te klein. Geef toe… Voor het comfort gaan we ons niet verkleden. Al deze dingen kunnen er voor zorgen dat er zich de ganse dag door spanningen opgebouwd worden in het lijfje van ons gevoelig kind.
Tip: Doe een gewone T-shirt, shortje onder de verkleedkledij. Zo voelen ze soms minder de kriebelende stof van sommige verkleedpakken. Je kan ook verkleedkledij kiezen die erg aanleunt bij onze dagelijkse kleren zoals een gekke trui of t-shirt. Bespreek of jouw kind geschminkt wil worden? Geeft jouw kind nu al aan dat hij niet verkleed of geschminkt wil worden, dan is dit prima! Ook het zien van allemaal verklede mensen/ kinderen kan er ook voor zorgen dat kinderen hier wat spanning of angsten bij ervaren.
-> Veel geluid:
Carnaval gaat bijna altijd gepaard met luide, drukke, gekke muziek. Ook de kinderen en volwassenen zijn meer uitgelaten, drukker, maken meer lawaai…. . Clowns hebben toeters bij, cowboys schieten met hun geweertjes, de sirenes en het getoeter van praalwagens, … . Voor kinderen die gevoelig zijn aan geluid kan dit opnieuw als zeer lastig ervaren worden.
Tip: als je met je hooggevoelig kind naar een carnavalsstoet gaat kan je oorbescherming aanbieden, zo wordt het geluid voor je kind al iets meer gedempt.
-> Chaos, onduidelijkheid:
Ook al is de uitstap goed voorbereid, of weet de juf perfect hoe de dag er zou moeten uitzien, tijdens zo’n dagen gebeurt er vaak iets onverwachts of loopt het toch niet altijd zoals gepland. Vaak heerst er ook een gevoel van chaos, drukte,... . De gevoelige kinderen voelen deze drukte, de stress van de juf, … des te meer.
Ook weten de kinderen niet altijd wat er hen te wachten staat of wat er van hen verwacht wordt. De schooldag verloopt helemaal anders dan andere dagen. Deze onduidelijkheid brengt de nodige stress en soms angsten met zich mee.
Je kan als ouder van een gevoelig kind samen op zoek gaan naar wat jullie kunnen doen om zoveel mogelijk de prikkels tot een minimum te brengen. Voldoende rustmomenten inlassen, de tips van hierboven toepassen, de juf vragen om de dag eerst te bespreken, … . Maar ook al doen jullie nog zo hard jullie best, toch kan het zijn dat jouw kind nadien wat gaat ‘sputteren’. Hij of zij heeft heel wat energie opgebruikt. Eenmaal thuis, in zijn vertrouwde rustige omgeving, kan het dan alsnog dat het emmertje gaat overlopen waardoor er huilbuien, woedeaanvallen zullen ontstaan. Of jouw kind gaat zich helemaal gaan terugtrekken.
Wees er als ouder dan van bewust dat jouw kind heel veel heeft moeten verwerken deze dag. Sta hem bij tijdens zijn ‘ontlading’ en bouw nadien maar even voldoende rust in!
Hier is de stress zich al wat aan het opbouwen voor morgen. Ze mogen verkleed naar school, ze zullen over de middag frietjes eten, het wordt één groot feest. Mijn kindjes kijken er naar uit… maar ik hou er wel rekening mee dat onze vrijdagavond er misschien net iets anders zal uitzien dan andere avonden.