Hsp en de aankomende feestdagen

Kerst en nieuwjaar staan voor de deur! Voor mij, maar ook voor vele andere, een periode waar ik elk jaar vol verwachting naar uitkijk. Samenkomen met de familie (als corona niet opnieuw roet in het eten gooit), lekker eten, cadeautjes, lachende kindersnoetjes, een kerstmarkt met braadworst en glühwein, veel lichtjes, liedjes,kerstboom met de kindjes versieren, samen bakken,.... . Eén en al gezelligheid!

Maar ik merk ook elk jaar opnieuw dat de feestdagen niet altijd één en al romantiek zijn.
Hoe zeer ik er naar uit kijk, en ik altijd hoop dat de kindjes dé perfecte kerstvakantie zullen hebben, merk ik ook een patroon op waarbij zowel ikzelf als de kinderen na of tijdens die dagen altijd een fysiek / mentale terugval heb. Mijn typische ‘zwakke plekken’ komen dan naar boven. Bij mij zijn dat duizeligheidsklachten, maar dit kan bij iedereen anders zijn.

Maar ook bij mijn kinderen merk ik op dat hoezeer zij ook genieten van dit alles, ook zij meer huilbuien, ruzies, irritaties,…. hebben.

Want niet alleen voor ons volwassenen, ook voor onze kinderen is dit een periode waarin zij veel meer prikkels ervaren dan anders. Ze zitten al eens later in bed zitten, ze eten meer suiker dan gewoonlijk, er komen meer mensen over de vloer, mama en papa hebben al eens meer stress dan anders, overal waar ze komen zijn er lichtjes, muziek, sommige kinderen geloven nog in de Kerstman waardoor dit ook veel niet omvattende begrippen met zich meebrengt, en dan het belangrijkste van al misschien: ze voelen de spanningen die deze dagen met zich meebrengen.

Zoals ik eerder vertelde hebben hoogsensitieve mensen een extra gevoelig zenuwstelsel. In periodes zoals kerst, nieuwjaar, sint, verjaardagen, … zijn die mensen extra gevoelig voor ‘sfeer’.

In dit artikel wil het voor één keer niet alleen over onze kinderen hebben, maar ook over ons, volwassenen, ouders.

Wat zijn de valkuilen voor hooggevoelige ouders:

- Je wil andere mensen niet teleurstellen: Je wil jouw kinderen een perfecte kerstperiode laten beleven, je wil het perfecte feestje organiseren, …. Als hoogsensitief persoon voel je beter dan wie dan ook wat mensen verwachten, je wil dan ook aan deze verwachtingen voldoen. Het probleem kan dan hier zijn dat je constant andere mensen gaat gaan ‘pleasen’ en dat je jezelf helemaal vergeet en wegcijfert. Als je daarnaast dan ook nog het gevoel krijgt dat je niet helemaal kan voldoen aan die verwachtingen, dan is de cirkel helemaal rond. Je wordt moe en je krijgt geen voldaan gevoel.

- Je kan jouw grenzen niet aangeven: Belangrijk is om op tijd en stond jouw grenzen aan te geven. Tijd voor rust, geen uitstap, geen bezoek, … . Alleen vraagt dit al wat moed en zelferkenning en niet elk persoon is hier al klaar voor. Het eerste puntje zit hier ook in verweven. Je geeft geen grenzen aan omdat je bang bent andere mensen teleur te stellen. vb. je partner of kinderen.

- Je bent te perfectionistisch: Veel mensen met hsp zijn zeer perfectionistisch en zeer streng op zichzelf. Je kan, of wil, niet veel uit handen geven. Je wil alles perfect georganiseerd hebben. Je wil een perfecte kerst voor jouw kinderen. Je wil de perfecte gastvrouw zijn voor de genodigden, …

Enkele tips voor jou:

- Begrens: ga niet mee in de koers van anderen! Op tijd en stond aangeven dat jij daar geen zin in hebt of dat je even moet rusten zorgt er op lange termijn voor dat jij gelukkiger zal worden. En wanneer jij gelukkig bent, dan is jouw omgeving dat ook.

- Zoek een goed evenwicht: Zorg dat er een correcte balans zit tussen geven en ontvangen. Maar ook tussen actie en rust.

- Luister naar jouw lichaam: jouw lichaam is een slimme boodschapper, luister hier naar. Als je ergens pijn krijgt, moe wordt, … dan betekent dit vaak dat je over je grenzen heen gaat. Handel hier naar.

- Vraag om hulp: Durf hulp vragen bij dingen die voor jou te zwaar worden. Vb.partner laten helpen bij het organiseren van jullie kerstavond. Dit is geen teken van zwakte, maar van een sterkte. Niemand heeft er baat bij als jij als een kip zonder kop door het huis rent.

Enkele tips voor ouders met gevoelige kinderen:

- Zorg voor structuur en duidelijkheid: Laat weten op voorhand wat de plannen zijn. Maak visueel duidelijk wanneer er een feest is. Wanneer is het kerstavond, kerst, oudjaar, nieuwjaar. Waar gaan we dan heen of wie komt er op bezoek?

- Plan herstelmomenten in: ook hier is het belangrijk om even enkele prikkels te ontlopen. Ga wandelen in de natuur, ontloop even alle drukte met jouw kind. Maak tijd om te knuffelen, voorleesmomenten, …

- Zorg dat jouw kind ruimte heeft om over zijn/ haar gevoelens te praten: Misschien vindt hij bepaalde dingen eng, zoals het vuurwerk op oudejaar? Dat is oke! Laat ze dit vertellen en zeg dat het prima is. Sommige kinderen worden lastig omdat ze iedereen steeds moeten begroeten met een kus of knuffel … Geef hem vb. de ruimte om te kiezen hoe hij iemand begroet.

- Zorg dat jij rustig bent: Als jij als ouder een en al zenuwen en stress ervaart dan zal jouw (sensitief) kind dit zeker voelen. Je projecteert jouw gevoelens op je kind. Als jij dus gestrest bent tijdens de dagen, is dit extra belastend voor jouw kind. Als hij merkt hoe jij af en toe rust vindt, dan stelt dit jouw kind gerust.

- Doe dingen met mate! Zorg dat je kind niet overspoeld wordt met lichtjes, liedjes, kerstspecials op tv, nieuwe kleren met kerstman op, nieuw kerstmuts, veel uitstappen, veel activiteiten,...

 

Dit zijn enkele tips. Dit geldt niet voor iedereen of elk kind. Kijk naar jouw kind, je zal snel merken wanneer iets te veel wordt voor hem of haar, en wat eventueel kan helpen.

Als laatste wil ik enkel nog meedelen, probeer te GENIETEN! Dit is iets wat hoogsensitieve mensen al te vaak vergeten te doen. Probeer jouw hoogsensitiviteit om te zetten in een kracht! geniet van de lachende gezichten, geniet van al het moois, voel de positieve energie. Neem hier tijd voor!

Dan rest mij nog enkel om jullie allemaal een Vrolijke kerst te wensen en een prachtig eindejaar. Op naar een jaar met veel uitdagingen, mooie momenten met onze families en vrienden,... Ik wens jullie alle kracht die hiervoor nodig is!

Laat mij gerust weten als jullie zich hier in herkennen en of de tips helpend zijn!

© 2021 - 2025 Hoofdje Vol | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel